Těhotenská cukrovka

Vytvořeno03.03.2018

Těhotenská cukrovka neboli Gestační diabetes mellitus, dále jen GDM, je stav, kdy žena, před těhotenstvím nediabetička, získala vlivem těhotenských hormonů odolnost vůči inzulinu. Vysoká hladina krevního cukru během těhotenství může vést ke komplikacím jak ze strany matky, tak i plodu (např. abnormální růst dítěte).

Na těhotenskou cukrovku se nejčastěji přijde vyšetřením OGTT, které se provádí zhruba kolem 20tt. Více informací naleznete v  článku „Orální glukózotoleranční test (OGTT)“. Pokud je zvýšená jedna z  měřených hodnot hladin krevního cukru, je žena vedena jako diabetička.

Některé vědecké studie poukazují na to, že příčinou GDM je vysoká konzumace sacharidů během těhotenství. Byla zjištěna vyšší hladina karbohydrátů v  pupeční šňůře novorozenců, jejichž matky během těhotenství konzumovaly ve zvýšené míře sladkosti, nápoje s  přidaným cukrem a jiné rafinované karbohydráty.

Aby těhotenství probíhalo, placenta produkuje několik důležitých hormonů, zároveň rostoucímu miminku dodává živiny a výživné látky z  krve matky. Hormony produkované placentou: estrogeny a progesteron, laktogen a kortizol. Tyto hormony jsou zodpovědné za vznik inzulinové rezistence, která vzniká nejčastěji v  20-24tt. U každé těhotné ženy se vzhledem k  působení hormonů vyskytuje zvýšená inzulín a inzulínová rezistence na různé úrovni. Z  hlediska zdraví ženy i dítěte je tento vývoj přirozený, jde o fyziologický vývoj. Pro ženu je důležité být informovaná a chovat se tak, aby se z  tohoto stavu nestala patologie. Aby mohlo ze strany matky dojít k  změně stavu inzulinové rezistence, slinivka matky začíná produkovat více inzulinu. Tím vzniká těhotenská cukrovka, která se většinou koncem těhotenství zhoršuje.

Strašákem matek-diabetiček je velké dítě. Z  hlediska matky toto může způsobit poranění při porodu, kdy dítě prochází porodními cestami (natržení čípku, hráze a podobně). U dítěte je to pak paradox, že dítě je sice velké ale v  podstatě nezralé a má dýchací obtíže a problém s  udržením hladiny krevního cukru. U dětí, u kterých došlo prokazatelně patologicky k  inzulínové rezistenci během těhotenství, hrozí rozvinutí diabetu již od dětského věku.

Jak zabránit těhotenské cukrovce? Je to nejen na matce, ale i na okolí. Je chybné přesvědčovat nastávající maminku, že jí za dva a nutit ji k  přejídání. U matky, která se stravuje přírodní stravou, se s  největší pravděpodobností těhotenská cukrovka nerozvine, a pokud ano, většinou se rychle upraví, pokud žena denně přidá 30min aktivního pohybu. U matky, která již GDM má a začne držet dietu a stravovat s  přírodní nezpracovanou travou se obvykle stav velmi rychle upraví a zlepší. Přírodní nezpracovaná strava je taková, která je připravena ihned ke konzumaci bez dalších úprav, není třeba ji tepelně zpracovávat, dobře stravitelná, energeticky vyrovnaná a výživná, nezpůsobovala překyselení organismu a podobně.

 

VýrobceJOŽÁNEK
Vaše soukromí je pro nás nade vše
Náš e-shop ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Rozumím a pokračovatPodrobné nastavení